Ποια δεν θα ήθελε να ζήσει την εποχή που οι άντρες κουβαλούσαν ρολόγια στις τσέπες τους; Ξέρετε αυτά τα vintage που σε ταξιδεύουν σε άλλη εποχή. Τότε που οι άντρες φορούσαν ψηλά καπέλα και κρατούσαν πάντα στο χέρι μπαστούνι. Αρκετά ξένο για την δικιά μας πραγματικότητα… τώρα κρατάνε κινητό στο χέρι… Όμως η βικτωριανή εποχή άφησε το fashion στίγμα της στα ανδρικά ρούχα αφού μέχρι και σήμερα βλέπουμε ταινίες του Hollywood να αναπαραγάγουν αυτό το εξεζητημένο στιλ. Λίγο αργότερα το 1900 τους βλέπουμε να φοράνε σφικτούς γιακάδες και αρχίζουν να παίζουν με τα χρώματα καθώς συνδυάζουν ίδιο χρώμα γιλέκο και παλτό με ένα χρώμα που να προκαλεί αντίθεση με το παντελόνι.

Επιτέλους οι άντρες βγάζουν τα καπέλα από πάνω τους και πλέον δεν κρατάνε μπαστούνι. Φοράνε σακάκια, γραβάτες και το old time classic μαντήλι στο πέτο. Το απίστευτο όμως είναι πως το 1920 είναι και η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται celebrity για τη διαφήμιση ρούχων και δεν είναι γυναίκα! Και όμως είναι άντρας και μάλιστα αρκετά γοητευτικός, ο Δούκας του Windsor! Η πίπα εκείνη την εποχή δίνει και μια μεγαλύτερη έμφαση στον ανδρισμό και σαν αξεσουάρ δεν λείπει από κανέναν. Μάλλον κάπως έτσι αντικατέστησαν τα μπαστούνια. Το ‘30 οι άντρες συνειδητοποιούν πως δεν θέλουν πια να δείχνουν καχύποπτοι και μυστήριοι αλλά θέλουν να αναδείξουν τη γοητευτική πλευρά τους. Βάζουν λουλούδι στο πέτο, φοράνε γλυκά και μικρά καπέλα και αντικαθιστούν την πίπα με τσιγάρο. Μα πάντα κάτι να κρατάνε στα χέρια τους;;; Γιατί;;

Η δεκαετία του ‘50 πιστεύω θυμίζει σε όλους τον παππού τους αφού χαρακτηρίζεται από απλά και συντηρητικά γκρι σακάκια και μινιμαλιστικά αξεσουάρ. Και ναι, επιτέλους έρχεται η αλλαγή!! Το ‘60 είναι η δεκαετία σταθμός για την αντρική μόδα. Πλέον δεν είναι απαραίτητο ο άντρας να φοράει κοστούμι και αποκτά προσωπικότητα. Κοντά παντελόνια, άντρες στους δρόμους χωρίς σακάκια, γίνεται πραγματικά επανάσταση! Και ναι !!! Δεν κρατάνε κάτι πλέον στα χέρια αλλά τα βάζουν μέσα στις τσέπες τους. Δεν το συζητάμε για την εποχή της disco… ανοιχτά πουκάμισα, παντελόνια καμπάνα, ζιβάγκο και εννοείται το τζιν να έχει την τιμητική του. Η αλήθεια είναι πως το μουστάκι ήταν αυτό που άφησε πραγματικά ιστορία.

Αισίως φθάνουμε στην εποχή της επίδειξης δύναμης στη δεκαετία του ‘80. Γραβάτες με γραμμικά σχέδια, ακριβά ρούχα και κραυγαλέα αξεσουάρ είναι τα στοιχεία που ουσιαστικά συνθέτουν το πρώτο business look. Ο άντρας θέλει να βγάλει από πάνω του το γοητευτικό στοιχείο και θέλει να επιβάλει τη δύναμή του. Και φτάνουμε στο ‘90 την εποχή που όλα φαρδαίνουν για τους άντρες. Τζιν δέκα νούμερα μεγαλύτερο γιατί ξέρετε, όταν πέφτει είναι πολύ βολικό, καπέλα βαλμένα ανάποδα… γενικά όλα γίνονται κάπως λάθος αλλά όλα βγαίνουν σωστά. Το πιο σημαντικό είναι πως τότε ξεκίνησε και το business casual και έτσι οι άντρες μπορούν να είναι ταυτόχρονα chic αλλά και ο εαυτός τους. Πάλι καλά που αυτό επανήρθε στη μόδα. Δεν θα μπορούσε βέβαια να λείπει από τη συζήτηση ο Michael Jackson ο οποίος άθελά του επέβαλε τα δερμάτινα παντελόνια και τα bomber jackets που άφησαν ιστορία μαζί με τη μουσική του. Στο Stylewatch η αλήθεια είναι πως δεν θα βρείτε ρούχα να ντυθείτε σαν τον παππού σας αλλά έχετε μια τεράστια γκάμα με ανδρικά ρούχα ώστε να διαφοροποιηθείτε και να αναδείξετε τον χαρακτήρα σας.