MOM JEANS vs DAD JEANS

Κάποια στιλ τζιν παντελονιού βρήκαν τα ονόματά τους μέσα στην οικογένεια, όπως mom jeans, dad jeans, boyfriend jeans, girlfriend jeans … και, ποιος ξέρει…μπορεί σύντομα να ακούσουμε και άλλα σχετικά οικογενειακά ονόματα…όπως ίσως brother jeans, auntie jeans…γιατί όχι; ‘Ολα κάτι θα έχουν να πούνε.

Όλα έχουν μια αρχή και μια ιστορία.

Τα mom jeans είναι τα πρώτα στην αλυσίδα της οικογένειας. Δεν είναι περίεργο που όλα ξεκινούν από τη «μάνα». Άρχισαν να επανέρχονται στη μόδα στα μέσα της νέας χιλιετηρίδας όταν υπήρξε μία τεράστια στροφή από τα πολύ στενά leggings ή jeggings σε κάτι διαφορετικό, σίγουρα κάτι που δεν θα είχε σχέση και αναφορά στα πολύ στενά χαμηλοκάβαλα skinny jeans. Τότε ήταν που ξεκίνησε η αναζήτηση για ένα πιο άνετο και χαλαρό στιλ, που με τη σειρά του οδήγησε στο vintage και φυσικό ήταν να βγουν στην επιφάνεια τα τζιν που φορούσαν οι γυναίκες στην καθημερινότητά τους στη δεκαετία του ’80 και πολύ πιο μπροστά. Έτσι αναβίωσε το mom jeans στιλ που στις μέρες μας εξελίχθηκε σε ένα πολύ κομψό και θηλυκό παντελόνι τζιν.

Τα Dad jeans ήταν κάτι αντίστοιχο με τα mom jeans, ουσιαστικά τα φορούσαν παλαιότερα οι άνδρες μιας πιο ώριμης ηλικίας και τα προτιμούσαν γιατί ήταν φαρδιά και άνετα. Τα dad jeans ήρθαν στο προσκήνιο το 2009  όταν ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα φόρεσε ένα τζιν παντελόνι τύπου dad jeans στον ετήσιο αγώνα baseball “Major League Baseball All-Star Game” που στη συνέχεια έγινε το παντελόνι που τον χαρακτηρίζει στις χαλαρές στιγμές του. Ήταν θέμα χρόνου να αγαπηθούν τα dad jeans και να πάρουν το δρόμο της δόξας στο βάθρο της μόδας. Και φυσικά πέρασαν στη γυναίκα και αφομοιώθηκαν από τη γυναικεία μόδα όπου τα dad jeans έγιναν dad women’s jeans και κατέληξαν να είναι κομψά με άπειρες trendy πινελιές. Πάντα όμως πατούν στο αρχικό τους πατρόν που είναι η άνεση και η χαλαρότητα.

Σε ιστορική αναδρομή πάντως και οι δύο τύποι τζιν παντελονιού ξεκίνησαν με αρνητικό πρόσημο μια και τα ονόματα mom και dad κουβαλούν βαρύ φορτίο…της μαμάς – μαμαδίστικο ή του μπαμπά….αλλά κι επειδή η ιστορική αναφορά τους  οδηγεί σε άκομψα φαρδιά παντελόνια που απευθύνονται κυρίως σε οικογενειάρχες εφόσον αυτή η κατηγορία ανθρώπων αναζητάει την άνεση στην κίνηση της καθημερινότητας. Σήμερα όμως η αντίληψη και η αποδοχή και των δύο τύπων τζιν παντελονιών είναι εντελώς διαφορετική και αποδεκτή και στην ουσία αποτελεί το ζητούμενο.

Σε τι διαφέρουν σήμερα τα MOM’S JEANS από τα DAD JEANS?

Η βασική τους διαφορά είναι στη γραμμή και στο κόψιμο του παντελονιού.

Στα mom’s jeans τονίζεται η περιφέρεια, δηλαδή οι γοφοί και οι γλουτοί της γυναίκας ενώ το ύφασμα αγκαλιάζει με άνεση το καβάλο, το δε μήκος τους ακολουθεί το φυσικό σμίλευμα του ποδιού, δηλαδή ξεκινάει πιο φαρδύ από πάνω και καταλήγει πιο στενό όσο πλησιάζει προς το γόνατο και στη συνέχεια στους αστραγάλους, τύπου tapered jeans. Το μήκος του σταματάει πάντα πάνω από τους αστραγάλους και πολύ συχνά το τελείωμα γυρίζει σε ρεβέρ. Είναι ψηλοκάβαλα αλλά προπάντων ψηλόμεσα, τονίζουν τη λεπτή μέση και δείχνουν τους γλουτούς όρθιους και σφριγηλούς. Προσδίδουν μια νότα θηλυκότητας ενώ κολακεύουν τις γυναίκες με μεγάλη περιφέρεια.

Στα dad’s jeans το κόψιμο είναι ίσιο, straight jeans, δεν τονίζει τους γοφούς, το ύφασμα πέφτει χυτό, το μήκος του καβάλου είναι πιο μεγάλο και άνετο, είναι μια ιδέα oversized και δίνει την εικόνα του harem pant, δηλ της φαρδιάς παντελόνας. Το μήκος του φθάνει ως τον αστράγαλο ή και κάτω από αυτόν. Πιάνει όλο το μήκος του ποδιού.

Η βασική τους ομοιότητα είναι ότι και τα δύο είναι υπερβολικά άνετα και χαλαρά. Και σήμερα πλέον και τα δύο φέρνουν πανέμορφες κομψές και trendy πινελιές.